Fick av en vän, se hennes blogg, lite kefirgryn för att på egen hand tillverka kefir.
Kefir är till skillnad från yoghurt en svamp som lever i symbios med mjölksyrabakterier. Vill du läsa lite mer se t.ex. Hälsa som livsstil nr 3 2014 eller sök på nätet. Finns massor att läsa om man vill.
Varför ska du dricka kefir? Kefir innehåller en hel del mikroorganismer och bra jäst, som i tarmen används för att hämma inflammationer och även hjälper till att bryta ner en del föda (som laktos). Det är väldigt lugnande för magen, och betydligt billigare i längden än det där processade så kallade probiotika tjosan hoppsan du kan köpa i affären. De (50-talet) bakterier du får från kefirgrynen ger ingen som helst risk för antibiotikaresistens, och räknas som en av världens mest (om inte det mest) potenta probiotika du kan använda.
Att göra kefir är enkelt. Man kan variera lite, men i stort sett lägger du ett par tre matskedar gryn i en glasburk (undvik plast i alla sammanhang… ). Fyller upp med ca en halvliter mjölk. Gärna vanlig 3%, ännu hellre gammaldags. Fett är inte farligt. Det är kolhydrater som lägger sig som bilringar runt magen. Observera att det måste vara mjölk som innehåller laktos (mjölksocker). Det är nämligen det svampen och bakterierna lever av. I och med att kefirgrynen äter laktos så kommer den färdiga kefiren som du dricker att vara i det närmaste laktosfri. Är du vegan? Kokosmjölk fungerar. Finns även vattenkefir, men det är en annan art av kefirgryn som du behöver då.
(Går att göra vattenkefir med mjölkkefirgryn, men grynen kan då inte föröka sig och kommer med tiden att förtvina bort. Personligen äter jag inte processat socker och då vill jag heller inte mata mina stackars gryn med det.)
Ställ burken lagom varmt (20-25 grader). Hos mig står de bredvid spisen. Täck med en duk och lägg en gummisnodd om så du inte får besök av nyfikna insekter. Det sker en jäsning, som avger koldioxid. Det gillas starkt av insekter.
Burken där mjölken delat sig är kefir. Den bredvid är yoghurt. Det är en annan historia.
När kefiren stått lagom länge, som normalt är ett till ett och ett halvt dygn. Jag kör ett dygn, då blir den inte lika sur och betydligt godare, men innehåller något färre bakterier för magen. Vill du ha en surare kefir, låter du den stå lite längre. Kefiren delar på sig och ser inte så aptitlig ut från början. När den är klar rör du ihop den lite med en sked eller liknande och sedan silar du bort kefiren från grynen med en plast eller rostfri sil. Obs. att syra påverkar metaller och metaller påverkar kefirgrynen, så använd helst trä eller rostfritt. Plast går ju om du nödvändigtvis måste. Grynen återanvänder du.
Den färdiga kefiren kan du förvara i kyl. Det är en levande kultur så om du förvarar den så kommer den att fortsätta surna. D.v.s. ju längre du väntar med att dricka den ju surare blir den, även om den står i kylen. Kefiren ska vara syrlig och lätt kolsyrad. Luktar den friskt är den ok oavsett hur sur den är. När den blir dålig börjar den som andra mjölkprodukter att lukta ganska illa och absolut inte friskt. Kefiren är drickbar även om den delat på sig. Bara att röra ihop igen.
Denna kefir är ganska potent som jag skrev ovan. Ett tips är att vänja magen lite långsamt. Att magen reagerar i början får du nästan räkna med, men det ska inte ta mer än någon vecka att vänja sig. Har du stark laktosintolerans så får du kanske prova lite försiktigt, men studier har visat att kefiren snarast hjälper laktosintoleranta, än orsakar problem. Jag tar dock inget ansvar för din mage.
Du kan beställa kefirgryn via t.ex. Cibus Naturalis. Jag har beställt yoghurtkultur därifrån och de är både trevliga och snabba. Mina kefirgryn kommer dock ursprungligen från Kefir Lady.
Du kan alltid höra av dig. Grynen förökar sig så det kan hända att jag har lite extra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar